Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Σταματήστε να κατέβω...

Αφορμή του κειμένου αυτού αποτελεί η (για πολλοστή φορά) ανόητη συμπεριφορά της αστυνομίας στο τελευταίο συλλαλητήριο, η οποία, από όσα αναφέρουν άνθρωποι που συμμετείχαν σε αυτό, έκανε χρήση δακρυγόνων μέσα σε σταθμούς του μετρό και του ηλεκτρικού.
Ήταν δεδομένο ότι το χτύπημα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα έδινε στην ΕΛ.ΑΣ. το έρεισμα που χρειαζόταν και το οποίο δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται από τα σώματα ασφάλειας: αυτό της εκδίκησης. Το βλέπουμε καθημερινά στους δρόμους, τις πλατείες και τις γειτονιές. Ο πολίτης δεν εμπιστεύεται τον αστυνομικό και (το χειρότερο) ο αστυνομικός δεν εμπιστεύεται τον πολίτη. Έτσι αντί ο αστυνομικός να κάνει σωστά τη δουλειά του (που δεν είναι άλλη από το να προστατεύει εμένα κι εσένα) επιδίδεται σε άσκηση πυγμής και εξουσίας. Τη στιγμή που η Αθήνα γκετοποιείται ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων δυτικοευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων, η ΕΛ.ΑΣ. αναλώνεται σε επίδειξη ακολουθώντας το μότο: είμαστε εδώ. Για αυτό πλέον αποτελεί καθημερινό θέαμα η παρουσία μηχανών της ομάδας ΔΙΑΣ σε κάθε πλατεία και κεντρικό δρόμο των προαστίων. Παρόλα αυτά, κι εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα σχιζοειδές φαινόμενο, η εγκληματικότητα χτυπά την πόρτα όχι μόνο κεντρικών αλλά και απόκεντρων σημείων της πρωτεύουσας, όλοι μας ή έχουμε πέσει θύμα ληστείας ή γνωρίζουμε κάποιον που του συνέβη κάτι τέτοιο, άρα οδηγούμαστε στο μόνο ασφαλές συμπέρασμα που δεν είναι άλλο από το ότι η ΕΛ.ΑΣ. δεν κάνει σε καμία περίπτωση σοβαρά τη δουλειά της.
Κι εύλογα θα’ρθει κάποιος αναγνώστης και θα ρωτήσει: και τι περιμένεις να κάνει στις πορείες, να κάθεται αμέτοχη; Κι εγώ θα του απαντήσω πολύ απλά, χρησιμοποιώντας τις εμπειρίες που κουβαλώ από την αλλοδαπή: περιμένω να μην επιτίθεται σε δίκαιους και αδίκους κατά την παροιμία «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά». Περιμένω να συλλαμβάνει μεμονωμένα τα ταραχοποιά στοιχεία χωρίς να ξυλοκοπεί και χωρίς να κάνει χρήση όλων των ληγμένων χημικών που υπάρχουν στις αποθήκες της. Περιμένω να έχει έτοιμες κλούβες προκειμένου να κάνει προσαγωγές ΜΟΝΟ εκείνων των ατόμων που αποδεδειγμένα διέπραξαν κάποιο αδίκημα.
Σήμερα μάθαμε για επιθέσεις εναντίον ανθρώπων, οι οποίοι είχαν την ατυχία να χρησιμοποιήσουν ως επιβάτες το μετρό και τον ηλεκτρικό. Μάθαμε ότι η αστυνομία προέβη σε άσκοπη ρίψη δακρυγόνων μέσα στους σταθμούς. Μάθαμε ότι την πλήρωσαν αθώοι πολίτες που ήθελαν να κάνουν χρήση του δημοκρατικού δικαιώματος της διαδήλωσης.
Δεν εκπλήσσομαι βέβαια για τη συμπεριφορά της ΕΛ.ΑΣ., γιατί και αυτοί πριν φορέσουν τη στολή ήταν πολίτες σαν όλους μας. Η ΕΛ.ΑΣ. δυστυχώς κουβαλάει εδώ και χρόνια τα σύνδρομα και τα συμπλέγματα της προβληματικής κι ελλειμματικής κοινωνίας μας...
Και κάτι τελευταίο: πώς είναι δυνατόν να την πληρώνει ο κάθε απλός πολίτης που διαδηλώνει και όλοι εκείνοι οι επαγγελματίες ταραχοποιοί που ταλαιπωρούν εδώ και δεκαετίες το κέντρο της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων να παραμένουν ασύλληπτοι; Έλα μου ντε...